1 דקות קריאה
מז"ח מונע אסון

מז"ח מונע אסון

בשנים האחרונות התרחשו לא מעט מקרים בהם איכות מי השתייה הציבוריים נפגעה, עקב חדירת מים מזוהמים. אירועים אלו הובילו לנזקים כספיים קשים ואף עלולים היו להסתיים בפגיעה בבני אדם ובעלי חיים. על מנת להימנע ממצבים מסוכנים יש להתקין מז"ח, כלומר מכשיר המונע זרימת מים לאחור. חשוב לזכור כי מז"ח מונע אסון ושומר על איכות וטיב מי השתייה של כלל הציבור.

הסכנה שבזיהום מי השתייה

אנשים מתייחסים אל המים שבברזי הבית כבטוחים לשתייה, אך מערכות אלו עלולות להזדהם מחומרים וממים מסוכנים לבריאות אשר חודרים אליהן. מקורן של סכנות אלו עשוי להיות במערכות המחדירות דשנים וחומרי הדברה לגידולי חקלאות או שטחי גינון ציבוריים ופרטיים, במערכות כיבוי אש או מערכות מיזוג והסקה, במים המשמשים לצרכי מסחר ותעשייה, וכן בצינורות וקווי מים שאינם בשימוש ובהם המים עומדים זמן ממושך.

כיצד חודרים מים מזהמים למערכות השתייה

זרימת המים בצינורות אמורה להיות עם הכיוון שממנו הגיעו. כאשר מתרחש פיצוץ במערכת המים או שקיים לחץ לא מאוזן בקו נוצר ואקום אוויר, והמים עלולים לזרום בחזרה בצינורות הפוך מהכיוון שממנו הגיעו. זרימה זו עלולה להיות מסוכנת בעיקר אם היא מגיעה ממקום בו מטופלים חומרים מזיקים, כמו מפעלי זיקוק או דשנים חקלאיים.

פתרונות למניעת זיהום מי השתייה

השמירה על מי השתייה ומניעת זרימתם של מים חוזרים מופיעות במספר חוקים, וביניהם חוק המים, חוק תכנון ובנייה ותקנות בריאות העם. חוקים אלו דורשים הפרדה מוחלטת בין מערכות מי שתייה למערכות מים למטרות אחרות המותקנות בבתי מגורים, מבנים ציבוריים ומבני תעשייה שונים. אחד האמצעים היעילים להשגת מטרה זו הינו יצירת מרווח אוויר בין מערכות המים השונות, אך במקומות בהם הפרדה זו אינה אפשרית יש להתקין מז"ח. כאמור, מכשיר מז"ח מונע אסון העשוי להיגרם עקב חדירת מים חוזרים ומזוהמים. את המכשיר יש להתקין בעזרת חברה המוסמכת לכך על ידי משרד הבריאות, כדוגמת יואב מערכות מים שהינה בעלת ניסיון רב בתחום התקנת מז"חים מדגמים וסוגים שונים.

מניעת חזרת מים למי השתייה

מז"ח מונע את זרימתם של מים מזוהמים החוזרים אל מי השתייה באמצעות מנגנון פשוט וחכם. קיימים מספר מכשירי מז"ח אשר הנפוץ שבהם מושתת על מנגנון בעל שני קפיצים, המתפקדים כשסתום שמונע חדירת מים וחומרים אחרים בכיוון הנגדי לזרימה, ומנגנון נוסף הפורק את המים בשינויי לחצים מהותיים לפני המז"ח, או בתקלה במז"ח עצמו. יחד עם זאת, בדיקת מז"ח נחוצה ומחויבת על פי חוק לפחות פעם בשנה, וכן במקרים בהם יש חשד לאי תקינות של המכשיר.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.